dag 5 pech - Reisverslag uit Riga, Letland van dianne vroon - WaarBenJij.nu dag 5 pech - Reisverslag uit Riga, Letland van dianne vroon - WaarBenJij.nu

dag 5 pech

Door: dianne

Blijf op de hoogte en volg dianne

20 Augustus 2014 | Letland, Riga

Negen uur staan we weer bepakt en bezakt beneden bij het hotel. Helaas, de aanhanger is opengebroken en er zijn 2 fietsen gestolen. De chauffeur moet nu eerst naar de politie om alles af te handelen. We wachten een uur maar er gebeurt weinig.We wachten nog een uur maar er is nog geen uitzicht op de zaak. Richard zegt dat iedereen maar iets voor zichzelf moet gaan doen en dat we 1 uur weer afspreken in het hotel. Nico, Febe en ik nemen een taxi (3 km ) naar de stad en bekijken het postkantoor, de beeldentuin en drinken lekker koffie. Als we terugkomen horen we dat de bus weer arriveerden toen wij 10 minuten weg waren. Vlug in de bus dus. De fietstocht gaat niet door omdat dat veel te laat wordt. We rijden naar Palanga waar we het ambermuseum bezoeken. Dit ligt in een mooie tuin en is gevestigd in een paleis. Het is niet groot maar er liggen wel hele mooie dingen. Beestje die in de hars geconserveerd zijn en hele mooie sieraden. Dan weer in de bus en verder naar Kruisenheuvel. Dit ligt op een heuvel te noorden van Siauliai.Hier staan honderdduizenden kruisen en beelden op elkaar gepakt. Ze zijn gebracht door pelgrims, die hier in navolging van de paus in 1993 met bussen vol tegelijk heen reizen. Na de onderdrukking van de Russen in 1831 verschenen de eerste kruisen. De fanatiek atheistische Sovjets haalden de kruisenheuvel in 1961 leeg, maar kort daarna verschenen de kruisen weer. In 1973 ging de bulldozer eroverheen en wederom in 1975 maar de kruisen bleven terugkomen. Ten slotte werd de heuvel met rust gelaten. Het is een heel indrukwekkend geheel.
Er staat ook een Nederlands kruis voor de slachtoffers van de vliegramp.
Daarna rijden we met regelmatig oponthoud (ze zijn met europees geld aan de weg bezig) naar Riga in Letland waar we 20 uur arriveren.
Ik ben erg verkouden en blijf op de kamer. De rest gaat naar de stad.
Onderweg vanuit de bus weer heel veel ooievaars gezien, kraanvogels en een vos.

• 20 Augustus 2014 - 20:34

Coby Wille:

nou Dianne, die tegenvaller hebben jullie goed gecompenseerd, indrukwekkende cultuur hoor Beterschap en ik kijk uit naar jullie volgende ervaringen

• 20 Augustus 2014 - 20:36

Marjan:

Ha Dian!
    Je maakt in ieder geval wat mee, zo te lezen! Vannacht op de radio een gesprek over Kalinigrad. Hoe de bevolking in het grensgebied onderling voedsel en vriendschap uitwisselt in de hoop dat dit zo kan blijven. Interessant gesprek en heel toevallig natuurlijk! Nu bij elkaar achterop verder?
    Lieve groet, Marjan

• 20 Augustus 2014 - 21:46

Jan O.:

Mooie verhalen, dianne. Zo te lezen heb je het goed naar de zin.
    Groeten uit Voorhout

• 20 Augustus 2014 - 21:46

Anke Swager:

Joh, wat een naar avontuur. Misselijk om die fietsen te stelen. Maar jullie hebben het goed opgelost door mooie dingen te gaan bekijken. Wat een indrukwekkend verhaal van die kruisen. En wat snel al een kruisvoorde slachtoffers van de vliegramp. Sterkte met je verkoudheid. Nogveel plezier verder.

• 21 Augustus 2014 - 15:00

Jolanda:

Jammer van de 2 fietsen maar daar in tegen heb je flink cultuur gesnoven. Erg leuk en interessant om te lezen. Toppie

• 23 Augustus 2014 - 14:16

Jaap Vroona:

Dianne, ik ben ook weer thuis in Voorschoten en lees net je verslag.
    Hopenlijk gaat de verkoudheid snel over. Papa